T E E M A T


Lahden Evakkopatsas etenee


Evakkopatsaan pienoismalli. Ari Hujanen, Mainoskaari Oy, 2017.


Evakkopatsastoimikunta UUTISTIEDOTE

Lahti 13.6.2019


Evakkopatsas Lahden Hennalan Komentajanpuistoon

Lahden kaupungin ja patsashankkeen tiet erkanivat


EVAKKOPATSAS. Lahteen tuleva valtakunnallinen Evakkopatsas sijoitetaan Lahden Hennalan Komentajanpuistoon. Paikka sijaitsee Hennalan Upseerikerhon piha-alueen välittömässä läheisyydessä. Lahden Karjalaseura ry ja tontin omistava Etelä-Suomen Juhlapalvelu Ky ovat allekirjoittaneet tätä koskevan sopimuksen. Lahden Karjalaseura ry on vuokrannut nimellisvuokraa vastaan patsaan sijoitus-paikan 100 vuodeksi. Sopimusta voidaan jatkaa edelleen tämän jälkeen. Tulevan patsaan omistaa Lahden Karjalaseura.

Lahteen on suunniteltu valtakunnallista Evakkopatsasta vuodesta 2016 lähtien. Hankkeen tuottajana on Lahden Karjalaseura ry ja käytännön toiminta vetää erityinen Evakkopatsastoimikunta. Näköispatsas syntyy Pekka Asikaisen vuonna 1987 luoman pienoismallin pohjalta. Patsaan kuvanveistäjäksi on valittu taiteilija Reijo Huttu. Mallia on muotoiltu yleisötoiveiden mukaisesti. Patsaan mieshahmon kokonaiskorkeudeksi tulee 180 senttimetriä. Lisäksi henkilöiden keskinäistä asemointia on hieman muutettu.


Evakkopatsastoimikunta tapasi kahdesti Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmän, joka antaa lausuntoja Lahteen suunniteltavista patsaista ja veis-toksista. Julkisen taiteen työryhmä vaati Evakkopatsastoimikuntaa kilpailuttamaan Evakkopatsaan kuvanveistäjien kesken joko kutsukilpailuna tai yleiskilpailuna. Evakkopatsastoimikunta kieltäytyi tästä, koska Evakkopatsaan malli ja tekijät oli jo valittu. Lahden Karjalaseura ry vastaa patsaan valtakunnallisesta hankintavarojen keräyksestä.

Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmä tarjosi lopuksi kilpailutusmallia, jossa mukaan kutsuttaisiin muutamia kuvanveistäjiä kutsukilpailuna. Yksi kutsuttavista olisi Evakkopatsastoimikunta ja Reijo Huttu. Tämän Evakkopatsastoimikunta torjui, koska totesi kilpailutuksen tulosten olevan ennalta arvaamattomia patsaan ulko-muodon osalta. Kilpailun raati olisi muodostunut kolmesta Lahden kaupungin edustajasta, kolmesta patsashankkeen edustajasta ja kahdesta Suomen Taiteilijat ry:n edustajasta. Näillä kahdella jälkimmäisellä edustajalla olisi ratkaisuoikeus, jos äänet menevät tasan.


Patsastoimikunta piti kilpailutusta tarpeettomana ylipäätään, koska malli ja kuvanveistäjä oli jo valittu ja hyväksytty. Patsastoimikunta on huomauttanut myös eri yhteyksissä, että Evakkopatsaan varsinaisista kustannuksista vastaa kan-salliskeräyksellä Lahden Karjalaseura ry, joten mikään muu taho ei voi määrätä patsaan muotoa ja tekijää patsastoimikunnan ja Karjalaseuran ohi. Kilpailutuksessa patsastoimikunnan ja Lahden Karjalaseura ry:n olisi voinut jäädä omassa asiassaan ja omalla ehdotuksellaan sivuun, koska kilpailuraadissa enemmistö olisi muilla tahoilla.

Lahden kaupunki varasi jo aiemmin Evakkopatsaalle keskeisen paikan Lahden Kalmarinpuistosta, Vapaudenkadun ja Lahden kadun kulmasta, josta aukeaa näkymä Pikku-Viipuriksi sanottuun kaupunginosaan. Paikasta sovittiin yhteisesti Evakkopatsastoimikunnan ja Lahden kaupunginmuseon kesken. Lahden kaupunki lupautui kustantamaan Evakkopatsaan perustustyöt, etulaatoituksen sekä kukkaistutukset. Perustustyöt oli tarkoitus tehdä kesällä 2019. Lahden Karjalaseura ry puolestaan lupautui lahjoittamaan patsaan Lahden kaupungille. Kaupunki ei tällöin kyseenalaistanut patsaan valittua mallia. Se oli kaupungin edustajille esitelty.


Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kutsui Evakkopatsastoimikunnan edustajat neuvotteluun 16. huhtikuuta 2019. Neuvottelussa kaupunkia edustivat Timonen ja Lahden museon amanuenssi Liisa Mäkitalo. Evakkopatsastoimikuntaa edustivat sen ja Lahden Karjalaseura ry:n puheenjohtaja Raimo Koukonen sekä patsastoimikunnan tiedottaja Lasse Koskinen.

Käydyssä neuvottelussa kaupunginjohtaja Pekka Timonen totesi, että Evak-kopatsaan taiteilijakilpailuttaminen on edellytyksenä siihen, että Lahden kaupunki on hankkeessa mukana. Timonen teki jo aiemmin viranhaltijapäätöksen, jonka mukaan kaupunki maksaa kilpailutuksesta aiheutuvat kulut. Evakkopatsastoimikunnan edustajat totesivat jälleen kerran, että patsas toteu-tetaan hyväksytyn näköispatsasmallin mukaan.


Patsastoimikunta pyysi kaupunginjohtaja Pekka Timoselta kirjallista viran-haltijapäätöstä siitä, että Evakkopatsaan taiteilijakilpailutus on ehtona siihen, että Lahden kaupunki on hankkeessa mukana. Evakkopatsastoimikunta joutui "karhuamaan" tätä päätöstä kaksi kertaa. Se tuli vihdoin 14. toukokuuta 2019. Asiakirja vahvistaa Timosen ja Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmän kilpailuehdon.

Evakkopatsastoimikunta käsitteli 21. toukokuuta 2019 Lahden kaupunginjohtajan kirjelmän ja hylkäsi edelleen kilpailuvaatimuksen. Evakkopatsastoimikunnalle saapui aiemmin viisi muuta patsaan sijoituspaikkatarjousta, joista kaksi oli kun-nallisia paikkoja ja kolme julkisilla yksityistonteilla sijaitsevia. Evakkopatsastoimikunta valitsi niistä kaksi yksityistonttia tarkempien neuvotte-lujen kohteeksi. Näin lopulliseksi sijoituspaikaksi varmistui sopimuspohjalta Lahden Hennalan Komentajanpuisto. Evakkopatsastoimikunta oli yksimielinen päätöksessään.

Hennalan Komentajanpuisto ja Lahden Upseerikerhon ympäristö ovat arvovaltainen kohde Evakkopatsaan sijoituskohteeksi. Patsas on suuren yleisön tavoitettavissa ja Komentajanpuistossa erilaiset Evakkopatsaaseen liittyvät juhlatilaisuudet on helppo järjestää.

Suomen puolustusvoimien Huoltopataljoona perustettiin Viipuriin. Sodan jälkeisten joukko-osastomuutosten jälkeen puolustusvoimien huoltokoulutus siirrettiin Lahteen. Näin ollen Hennalan entisellä kasarmialueella on myös karjalaiset perinteet, jotka omalta osaltaan tukevat Evakkopatsaan sijoittamista Komentajanpuistoon.


Evakkopatsaan paljastusjuhla siirtyy vuodella

Evakkopatsaalla on ollut muitakin mutkia matkallaan. Patsashankkeen varojenkeräysluvan käsittely vei valtakunnan oikeusviranomaisilta vuoden ja neljän kuukauden pituisen harkinta- ja valmisteluajan. Lopulta lupa Lahden Karjalaseura ry:lle heltisi. Pitkä harkinta-aika aiheutui siitä, että seura ei ole valtakunnallinen, joten se sai erikoisluvan Evakkopatsashankkeen toteuttamiseen.

Evakkopatsaan paljastamisjuhlaksi patsastoimikunta päätti loppukesän vuonna 2020. Lahden Karjalaseura ry täyttää tuolloin 80 vuotta. Viranomaisluvan hankinta ja Lahden kaupungin vaatimukset ovat viivästyttäneet hanketta tuntuvasti. Patsaan perustustyöt tehdään kesällä 2020. Näin patsaan jalusta ehtii painua lopulliseen muotoonsa seuraavan talven aikana. Perustustöistä huolehtii yksityinen, valta-kunnallinen rakennusyhtiö. Patsaan jalustaksi on suunniteltu Karjalankannakselta tuotettavaa Ruskealan marmoria. Patsaan kuvanveistoaika vie noin vuoden ja valimotyö eri vaiheineen kolme kuukautta. Näiden seikkojen vuoksi patsaan paljastaminen siirtyy kesään 2021.


Evakkopatsashanke on saanut runsaasti huomiota Päijät-Hämeessä, sekä osin valtakunnallisesti. Evakkopatsastoimikunta on saanut eri tavoin kannustusta hankkeelleen. Patsashankkeen suojelija on entinen opetusministeri, kansan-edustaja Sanni Grahn-Laasonen. Hankkeen kummeiksi on kutsuttu tähän mennessä muun muassa taiteilijat Aira Samulin ja Erkki Liikanen. Poliitikoista kummeiksi ovat lupautuneet Martti Talja ja Mika Kari. Lisäksi kummeina on joukko tunnettuja yksityishenkilöitä.


© 2019 Aluepalautus ry                                                                                                                        Päivitetty 18.6.2019              https://aluepalautus-ry7.webnode.fi
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita